За скандинавския мъх

За скандинавския мъх
>Какво е скандинавски мъх и за какво се използва?
Този въпрос все по-рядко се задава с времето, тъй като все по-често срещаме интериорни решения, изпълнени благодарение на скандинавския мъх. Не е странно, че хората в градското общество се стремят да пуснат колкото се може повече природа в средата си, осигуряваща балансиран и здравословен живот. Това, което направи възможно влизането на скандинавския мъх в домовете и офисите е комплексната оценка, дадена от дизайнерите за качествата и възможностите на този тип материал за украса, а те са наистина многопосочни. Засягат както вътрешното оформление, така и здравето на хората като ползватели на помещенията, декорирани със скандинавски мъх. За тези, които имат вече преки впечатления от използването на този естествен материал, както и за тези, които са заинтригувани от непознатата за тях материя, е добре да научат малко известни факти за вече модерния избор при вътрешно оформление на пространството.
>Произход на естествения скандинавски мъх
Полярният мъх е познат с латинското си название Cladonia stellaris и на практика е лишей с важно за екологията значение. Той образува истински зелен килим от мека растителност в Бореалните гори, простирайки се на широка площ. Тази зона е известна като тайга. Мъхът е защитен от закона растителен вид и затова събирането му става под строг законодателен контрол. Събира се на ръка и това не нарушава залесените площи. Даже увеличава продуктивността и разнообразието им. При събирането на мъха се поставя като основна цел да не се уврежда природата и да не оставят следи от човешка намеса в гората и планината, където са местата на разпространение.Както всички лишеи, Cladonia stellaris расте бавно. Растежът е с половин сантиметър на година, ако условията са подходящи. Този растителен вид е предпочитана храна за северните елени през зимата, затова често го наричат мъха на северния елен. Естественият цвят на декоративния скандинавски мъх е бял, тъй като Cladonia stellaris има естествен бял цвят, независимо че асоциативно се сещаме за зелено, когато се спомене думата мъх. В процеса на обработка обаче растенията придобиват една широка палитра от цветове. Срещаме ги в зелено, синьо, червено, оранжево, жълто и още много други цветове до 34 цвята общо с помощта на натурални безвредни бои. Така ги наблюдаваме в жилищни и обществени сгради, където успешно заместват други познати в интериора растения като хлорофитум, алое вера, сансевиера, бръшлян, кактуси и др.
>Производство на скандинавски интериорен мъх
Обработката на мъха до вида, в който се наблюдава в интериора, минава през няколко стъпки. Започва се със селекция на естествените натурални мъхове и ръчното им събиране в скандинавските гори. Вторият етап е почистване на мъховете. Пръстта се отделя и растението си измива. Това е подготовката му за консервацията.
Консервирането се прави по утвърден начин с натурални природни бои, за да може растението да запази мекотата и еластичността си до ниво както е в природата. Ако се залага на качеството мекост, се използва глицерин, който го прави не само мек и еластичен, но му придава и антистатични качества.
Последният етап включва оформяне в желаната конфигурация. Често се монтира към PVC, дървени, коркови, фазерни или други носещи плоскости.
>Скандинавски мъх в интериора
В природата мъхът е навсякъде - от каменния зид до камъните в реката и върху почвата в саксията на някое растение. Неговата изключителна адаптивност е свойството, което го прави подходящ и за интериора. В това пространство се използва декоративният или още балсамиран скандинавски мъх, който също не се нуждае от директна слънчева светлина и сам си набавя влагата, която му е нужна.
За интериора може да се използва както жив, така и консервиран мъх. Живият мъх при събиране бива отделен от естествената си среда и е прекъснат директният му контакт с почвата. Това обаче не му пречи да продължи своето развитие. В интериора той се развива благодарение на технологията за изработка на живи стени. При тях мъхът се монтира на туфи.
Много по-често обаче се използва декоративният мъх, при който естественият материал е консервиран, като е обработен с натурални препарати. За целта се използва глицеринът. Този вид интериорен скандинавски мъх се монтира директно върху съответната плоскост от порест или капилярно проводим материал от рода на дървото, корка, шперплата и други. Така растението се захваща здраво и съхранява свежия си вид като си набавя нужната му влага от въздуха в помещението.
Декоративният мъх може да съществува в напълно тъмна среда, няма нужда от дневна светлина, за да се развива. Затова може да се поставя в помещения, които не се осветяват - коридор, фоайе, чакалня, механа и др.  Той обаче не търпи прекалената влажност и затова не е подходящ за места които са изложени на директно пръскане на вода или дъжд.
>Идеи за използване на скандинавския мъх в интериора
В сферата на интериорното озеленяване скандинавския мъх печели все повече почитатели, тъй като е естествена облицовъчна материя или натурална украса.
Безспорно най-популярното решение са декоративните картини от скандинавски мъх в рамка с различни цветове и фигури. Разноцветните нюанси са предпочитани от любителите на разнообразието и цветовата динамика.
Лекият акцент в помещението, който не изисква цялото внимание да бъде насочено към него, е възможност също предоставяна от скандинавския мъх.
Живите стени със скандинавски мъх са изборът на интериорните дизайнери за помещения, където основно изискване е да са шумоизолирани. Те са много популярни за отворени офис площи, както и за споделени работни пространства, а скандинавския мъх е идеален шумоизолатор.
Декоративният мъх има свойството да отдава и поема влага, регулирайки влажността на въздуха в затворено пространство и създавайки комфорт на обитаването му. Поради своята антистатичност интериорният мъх може да се самопочиства, поради което се използва интензивно за създаване на различни арт инсталации, ценни заради своята функционалност и красота.
С него изграждат мебелни компоненти, тавани, лога, надписи, пана. Комбинирайки различни текстури, цветове и видове скандинавски мъх, интериорните дизайнери дават богат избор от възможности в дизайна, където границите се поставят само от креативността на мисленето.
>Здравословни ползи от скандинавския мъх
Едно от най-ценните свойства на мъха е, че балансира влажността на въздуха в помещението, отдавайки или абсорбирайки влагата. По този начин работи за подобряване средата на живот, ограничаване появата на плесени и разпространението на опасни микроорганизми, особено там, където климатът е по-влажен.
Мъховата растителност блокира звуците с висока честота, а картините с мъх намаляват шумовете с ниска честота. Така създадената благоприятно среда има положително влияние върху здравето.
Наличието на зеленина в помещението има позитивен ефект върху хората. Нивата на стрес са по-ниски, продуктивността на работата е по-висока и даже влияят на кожата, която остава по-хидратирана.
Осъществената връзка с природата има благотворно влияние върху качеството на живот на хората.
>Поддръжка на скандинавския мъх
При избор на пано или арт инсталация в жилищното пространство грижата за неговата поддръжка отпада. То не е като капризните цветя. Няма нужда от поливане или пръскане с вода, подобно на стайни растения като фикус бенджамин, стайна теменужка, сукуленти. Растението само се поддържа. Няма нужда от светлинен източник, може да бъде поставено в абсолютно тъмно пространство.
Ако през зимата изгуби пухкавия си вид, това не е проблем. Причината е сухият въздух и състоянието на скандинавския мъх ще се подобри по естествен начин, стига да се проветрява редовно.
Мъхът е естественият показател за качеството на средата, която обитаваме. Той не задържа прах и миризми. Не предизвиква алергии. Пожароустойчив е и се почиства сам.
Тази приятна и полезна интериорна новост има своя дълготраен живот. Скандинавският мъх да издържи до 10 години.